Agnieszka Michalska-Rajch
Tłumacz przysięgły języka włoskiego i francuskiego w Łodzi
Tiramisu

To najbardziej znany włoski deser, doskonały latem i zimą. Całkiem zasłużenie zrobił międzynarodową karierę.

 

·         50 dag mascarpone;

·         2 opakowania (około 50 dag) biszkoptów;

·         6 jajek;

·         12-15 dag cukru;

·         dwie filiżanki bardzo mocnej kawy espresso;

·         25-50 ml amaretto lub brandy;

·         kilka łyżek gorzkiego kakao;

·         tarta czekolada.

 

Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z mascarpone. Białka ubić na sztywno (dodając łyżeczkę cukru), zmieszać z mascarpone i utartymi żółtkami. Zaparzyć kawę, dolać do niej brandy lub amaretto. Na półmisku ułożyć warstwę biszkoptów zanurzonych na chwilę w kawie z brandy, a na to warstwę kremu z mascarpone. Całość posypać kakao, następnie ułożyć następną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z brandy i krem z mascarpone i tak do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem posypany tartą czekoladą. Przed podaniem odstawić deser na kilka godzin do lodówki.