To najbardziej znany włoski deser, doskonały latem i zimą. Całkiem zasłużenie zrobił międzynarodową karierę.
· 50 dag mascarpone;
· 2 opakowania (około 50 dag) biszkoptów;
· 6 jajek;
· 12-15 dag cukru;
· dwie filiżanki bardzo mocnej kawy espresso;
· 25-50 ml amaretto lub brandy;
· kilka łyżek gorzkiego kakao;
· tarta czekolada.
Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać z mascarpone. Białka ubić na sztywno (dodając łyżeczkę cukru), zmieszać z mascarpone i utartymi żółtkami. Zaparzyć kawę, dolać do niej brandy lub amaretto. Na półmisku ułożyć warstwę biszkoptów zanurzonych na chwilę w kawie z brandy, a na to warstwę kremu z mascarpone. Całość posypać kakao, następnie ułożyć następną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z brandy i krem z mascarpone i tak do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem posypany tartą czekoladą. Przed podaniem odstawić deser na kilka godzin do lodówki.
|